|
Tagi tematu: acta
|
| Autor |
Wiadomość
|
Juri007

|
Wysłany: Wto 24 Sty, 2012 20:07 • 1 post w temacie
|
|
|
Siemka.
Mam takie male pytanie.
Czy jak juz bedzie zatwierdzone te acta, to nie bedzie mozna sciagac mapek, modow itp?
|
|
|
|
 |
Fooler

|
Wysłany: Sro 25 Sty, 2012 18:33 • 2 post w temacie
|
|
|
A dlaczego by nie można? Raczej nie zanosi się na zablokowanie forum ani serwera mody.eu. Spokojnie z tym ACTA. Udostępnianie modów i mapek to nie przestępstwo.
Conajwyżej, jak mapa lub mod był wrzucony na jakiś serwis, który zablokowano w całości, to automatycznie i taki mod będzie niedostępny razem z resztą tego, co było na serwerze. Ale wtedy wystarczy wrzucić go na inny serwer. |
_________________ Artificial Intelligence stands no chance against Natural Stupidity.
 |
| Ostatnio edytowany przez Fooler, dnia: Sro 25 Sty, 2012 18:35, w sumie zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Juri007

|
Wysłany: Czw 26 Sty, 2012 18:17 • 3 post w temacie
|
|
|
Czyli mod, ktory nie jest zablokowany mozna sciagnac bez zadnych konsekwencji z takich serwerow jak frankshare, lub uploding?
Bo strasz tymi najazdami na chate i nie wiem czy warto sie tym tak przejmowac..
Co o tym myslicie? |
|
|
|
 |
spidi

|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 22:00 • 4 post w temacie
|
|
|
Tylko może się okazać, że mod będzie podróbką oryginalnej maszyny z gry - a z tym będzie walczyć ACTA.
Poza tym ja mam pytanie takie - czy mody są legalne skoro używa się w nich oryginalnych nazw firm bez ich zgody (bo nie sądzę aby moderzy pytal o zgodę np. firmę Holland) ? |
|
|
|
 |
Mar36
kol36

|
Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 16:48 • 5 post w temacie
|
|
|
spidi, tak na prawdę to nie trzeba pozwolenia tylko trzeba zamazać logo marki żeby nie można widać. Ale to nie będzie estetyczne |
_________________ Zdjęcia bizona ;D
 |
|
|
|
 |
Black77

|
Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 13:21 • 6 post w temacie
|
|
|
Dołączam się do tematu bo to wrzucanie przerobionych maszyn jest troche kontrowersyjne.
Jakiś czas temu wrzucilem na forum oryginalną przyczepę z bonusu do ProFarma i teraz sie zastanawiam czy nikt się do tego nie przyczepi. |
|
 |
o lol lolo

|
|
|
|
 |
cdplastyk
Super Moderator

|
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 21:44 • 8 post w temacie
|
|
|
Nie przesadzajmy.
Ogólnie w jednym z postanowień licencji przy instalacji ls 2008,2009,2011 napisane jest, że nie wolno kopiować, przerabiać, udostępniać części programu (czyli gry).
Można by powiedzieć, że samo wykorzystanie kawałka skryptu, modelu czy mapy (przerobienie oryginalnej) i udostępnienie takiego modu jest przestępstwem, ale spokojnie-
Twórcy ls2008 nie spodziewali się, że ludzie będą tak licznie tworzyć mody. Natomiast już ls2009 został specjalnie pod to przygotowany. Twórcy gry CHCIELI, by gracze tworzyli mody, bo dzięki temu rozwija się społeczność gry a co za tym idzie więcej (znacznie) ludzi grę kupuje, bo najlepszą reklamą jest polecenie przez kogoś innego, mówienie o produkcie. Ls2011 dał wręcz wzorce do kopiowania i edycji (np wzorzec mapy i tego śmiesznego dragsterowego ciągnika) oraz zestawy wtyczek do programów, by ułatwić tworzenie modów. Jeśli acta przejdzie, myślę, że możemy spodziewać się zapisu w licencji LS, który sprawi, że tworzenie modów będzie całkowicie legalne.
Tak więc o LS'a nie ma się co martwić. O forum również, bo jak wiadomo dbamy o to, by nic nielegalnego (np nielegalne kopie gier) krążyły po naszym forum.
|
_________________ <b>Daj coś od siebie!</b>
ZANIM NAPISZESZ NOWY TEMAT KLIKNIJ!
Jeżeli jakiś post łamie regulamin powiadom o tym Moderatora/Administratora klikając .
NIE POMAGAM NA PW!- od tego jest forum!

|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|
|