|
Tagi tematu: do, dzwieki, gry, kody do ls 2011, na, przyklad, utworzyc, wlasne, youtube
|
| Autor |
Wiadomość
|
fallout
Chibi <3

|
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010 15:50 • 1 post w temacie
|
|
|
Nie jest to bardzo skomplikowane.
1) Potrzebujemy tylko 2 programy:
- Free YouTube to mp3 converter
- Audacity 1.3
Najpierw potrzebujemy pliku źródłowego - w tym przypadku (tylko za zgodą autora filmu !!!) pobrany z YouTube.
Wszystkie zapisane w ten sposób pliki dźwięków są w folderze:
C:\Documents and Settings\*TwojaNazwaKonta*\Moje dokumenty\DVDVideoSoft\FreeYouTubeToMP3Converter
Ale to nie wszystko, bo potrzebujemy tylko fragmentu ścieżki, np. odpalanie. Otwieramy program Audacity 1.3, wybieramy zakładkę Plik>Otwórz... i w tym oknie szukamy naszego pliku.
Zaznaczamy interesujący nas fragment dźwięku, i wybieramy w zakładce plik opcję "Eksportuj zaznaczenie".
W otwartym oknie nazywamy nasz plik, i wybieramy format "16 bitowe PCM WAV (Microsoft). W następnym oknie wystarczy wcisnąć OK, i mamy gotowy plik dźwięku, a w tym wypadku odpalanie. Wszystkie zapisane pliki w Audacity są w folderze na ścieżce:
C:\Program Files\Audacity 1.3 Beta (Unicode)\Modules (jeśli zainstalowaliśmy program na partycji C.
2) Podmiana dźwięku w maszynie:
Najpierw musimy dźwięk wrzucić do archiwum/folderu z modem. Następnie otwieramy plik .xml maszyny, i szukamy interesujących nas linijek. Trzeba nieco znać Angielski, aby połapać się jaka linijka jest od czego. Ta odpowiada za dźwięk odpalania.
<motorStartSound file="silnik-start.wav" pitchOffset="0.6" />
W miejsce czerwonego napisu wpisujemy nazwę naszego pliku, np. BIZON_odpalanie.wav
Zapisujemy zmiany, pakujemy archiwum (jeśli wcześniej rozpakowaliśmy, do formatu .zip) i cieszymy się nowym dźwiękiem w grze.
3) UWAGI:
-warto zrobić kopię zapasową pliku .xml modu przed edycją, żeby w razie awarii móc przywrócić oryginał
-Plik dźwięku musi mieć KONIECZNIE rozszerzenie .wav !!
Dzięki za uwagę, mam nadzieję, że poradnik się przydał :) Wszelkie prawa zastrzeżone, zakaz wynoszenia!! Jak zechcę gdzieś udostępnić, to sam to zrobię!
Nie udzielam pomocy technicznej, jak coś uszkodziłeś, to najwyraźniej coś źle zrobiłeś, użyłem tej metody kilkakrotnie, i za każdym razem działała.
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|
|
|