Wysłany: Pon 23 Sie, 2010 10:27 • 1 post w temacie
W tym poradniku opisuję jak zmienić maszyny pojawiające się na początku gry. Przyda się to zwłaszcza twórcom map.
Ja pokażę jak zmienić Lizarda na Bizona.
1. Najpierw tworzę folder bizon tam, gdzie są standardowe maszyny ( u mnie jest to D:\Program Files\Farming-Simulator 2009\data\vehicles\steerable ).
2. Do tego folderu kopiuję zawartość pliku .zip z Bizonem.
3. Następnie w pliku .xml moda zmieniłem <filename> bizon_z0-56.i3d</filename> na <filename>data/vehicles/steerable/bizon/bizon_z0-56.i3d</filename>
4. Całą ścieżkę dostępu dopisujemy także przy dostępie do dźwięków ( np. <threshingStartSound file="data/vehicles/steerable/bizon/mlocarnia-start.wav" pitchOffset="1" pitchScale="0.01" pitchMax="2" /> )
5. Następnie w pliku careerVehicles.xml dodajemy linijkę <vehicle filename="data/vehicles/steerable/bizon/bizon_z0-56.xml" xPosition="190" yOffset="0.5" zPosition="151" yRotation="0"/> ( xPosition="190" yOffset="0.5" zPosition="151" – pozycja moda na mapie, można ją dowolnie zmieniać ).
6. Następnie w storeItems.xml dodajemy po <storeItems> wszystko co było w modDesc.xml moda pomiędzy <storeItem> a </storeItem>.
7. Linijkę <xmlFilename>bizon_z0-56.xml</xmlFilename> zmieniamy na <xmlFilename>data/vehicles/steerable/bizon/bizon_z0-56.xml</xmlFilename>.
8. Linijkę <image active=" bizon.png"/> zmieniamy na <image active="data/vehicles/steerable/bizon/bizon.png"/>.
Cieszymy się nowym modem.
Niestety ten sposób nie działa w wersji Gold gry, ponieważ nie mogę tam edytować storeItems.