Przesunięty przez: makoss Wto 08 Lut, 2011 14:59 |
Tagi tematu: ls 2013, pda, podmiana, poradnik, zdjecia, zrobienie
|
| Autor |
Wiadomość
|
adamszczecin

|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 14:31 • 1 post w temacie
|
|
|
Poradnik dotyczy Ls2011
W związku z tym, że spora liczba osób nie wie jak zmienić lub stworzyć swoja mapę w pda postanowiłem zrobić poradnik.
Zdjęcia nie są wysokiej jakości, ale postaram się wszystko dokładnie opisać.
Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić, to zaopatrzyć się w trzy programy.
GE,jakiś program do obróbki zdjęć i DXTBmp + program do robienia screenshot-ów o wysokiej rozdzielczości.
Ja do screenshot-ów użyłem systemowego narzędzia więc plik końcowy mapy nie jest zadowalający.
1. Otwieramy naszą mapkę w GE i oddalamy jak najdalej patrząc na nią z góry, w celu jak najdokładniejszego ustawienia i wyrównania co za owocuje wynikiem końcowym.
Jeżeli chcemy żeby w pda mapa była jaśniejsza możemy w ge dodać tymczasowo dodatkowe światło i oświetlić całe pole. Po zrobieniu screenshot-a można światło usunąć.
2. Po ustawieniu i wyrównaniu mapy przybliżamy ją na tyle na ile możemy, ale tak by nie ucinać mapy.
Jeżeli uznamy że ustawiliśmy mapkę możemy zrobić screenshot-a i zapisać go jako pda_map.bmp 24 bity
3. Mamy już zapisany plik więc możemy przejść do obróbki zdjęcia, do tego posłużył mi photoshop.
Po wczytaniu mapki do programu po prostu je kadrujemy tak żeby nam została sama mapka.
Dobrze by było zmienić również rozdzielczość na 1048 X 1048.
Po z kadrowaniu i zmianie rozdzielczości wygląda mniej więcej tak.
Po obróbce zdjęcia możemy przejść do zapisu, więc zapisujemy go jako pda_map.bmp 24 bity.
Pamiętajmy że plik ma mieć rozszerzenie BMP 24 bity.
4. Mamy już utworzony plik pda_map.bmp wiec trzeba go teraz prze konwertować do dds.
Do tego celu posłuży nam program DXTBmp.
5. Otwieramy program DXTBmp i wczytujemy naszą mapkę pda_map.bmp
po wczytaniu mapki możemy przejść od razu do zapisu.
File - Save as - DDs Texture
Zapisujemy go jako pda_map ale z listy wybieramy DDS DXT1
Zapisany plik pda_map.dds wrzucamy do naszej mapki do folderu map01.
Wynik końcowy wygląda tak.Przy oddalonym wyglądzie wygląda że jest dobrze niestety nie jest.
Przybliżony widok mapy pokarze nam czy idealnie zrobiona została mapka, jak widać na zdjęciu poniżej jest mała nie dokładność ( robione jako poradnik ). Wygląd i dopasowanie mapy końcowej zależy od precyzyjnego ustawienia mapy lub metody prób i błędów.
Przed podmianą mapy zrób kopie oryginalnego pliku.
Poradnik By ADaM
Zakaz rozpowszechniania.
|
Ten użytkownik dostał za ten post 4 piw/piwa |
|
|
|
 |
|
|
 |
|