symulator farmy 2011, landwirtschafts simulator 2011, symulator farmy, landwirtschafts simulator, dodatki
kombajny
przyczepy maszyny
mapy landwirtschafts simulator

Jesteś w: » Off topic » Na luzie » Problem z funkcjonowaniem komputera
Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: funkcjonowaniem, komputera, problem

Autor Wiadomość
besper
nie chce mi się....

Znacznik tego postuWysłany: Wto 31 Sty, 2012 22:521 post w temacie

Mam problem z PC, otóż podczas używania komputera w pewnym momencie słychać dźwięk towarzyszący buforowi dysku - ciężko jest go określić słowami ale niektórzy może wiedzą o co mi chodzi. W każdym razie jakieś około 5 sekund po usłyszeniu tego dźwięku komputer jakby... Zdycha - Nic nie pomaga, nic nie da się zrobić, Klawiatura = dioda od NumLocka świeci się jak zawsze, diody nie reagują, komputer nie reaguje, klawiatura nie funkcjonuje, po odłączeniu jej i ponownym włączeniu nic się nie dzieje. Myszka to samo - Tak jakby nie istniała. Komputer zamiera w bezruchu i świecą się 2 diody na obudowie nieprzerwanym światłem - 1 = Standard(POWER) i 2 = Bufor Dysku (H.D.D) Lampka buforu dysku nie chce zgasnąć, komputer nic nie chce robić, nic nie jest aktywne, jedyne co można zrobić to reset komputera. Ten problem tak uprzykrza mi życie że już nawet w LS'a nie mogę grać... Od razu zaznaczę że jak wiele osób wie, dioda buforu powinna zapalać się raz na jakiś czas i czas jej świecenia bez przerwy nie może wynosić więcej niż 0,5s( w gruncie rzeczy chyba nie powinno być nawet 0,3s). Wie ktoś jak rozwiązać problem, aby komputer nie zdychał?? Bo to dosyć denerwujące gdy robi się coś ważnego albo gra się dłuższą chwilę bez Save'a i tu nagle zwiech - I trzeba resetować komputer. Zwłaszcza wkurzające jest w LS, bo tam jeśli grasz i grasz i skończysz nie zapisując, to automatycznie kasuje ci ten save...
Ostatnio edytowany przez besper, dnia: Wto 31 Sty, 2012 22:55, w sumie zmieniany 1 raz   
dodatki landwirtschafts simulator Zobacz profil Napisz wiadomosc prywatna Wyslij email

spavatch
Miastowy

Znacznik tego postuWysłany: Sro 01 Lut, 2012 01:252 post w temacie

Byc moze uszkodzone sektory dysku - komputer probuje odczytac informacje z ktoregos z nich i wobec niemoznosci wykonania operacji zawiesza sie.

... a ci, którzy nie myślą, powinni mieć internet jak telegazetę - tylko do odczytu!

dodatki landwirtschafts simulator Zobacz profil Napisz wiadomosc prywatna Wyslij email

besper
nie chce mi się....

Znacznik tego postuWysłany: Sro 01 Lut, 2012 12:293 post w temacie

możliwe, kojarzysz jakiś porządny program do sprawdzania?? Bo CHKDSK od Windowsa nie wykrywa problemów... Ewentualnie z powodu że dysk ma 320GB pojemności, ale około 2GB Leże odłogiem - Nie jest zbudowana partycja z ich pomocą tj leży poza partycjami dysku... ewentualnie z winy SCSI/RAID, bo jakiś czas przed rozpoczęciem zwiechów zostałem zmuszony do deinstalacji jednej magistrali... Akurat ona coś była powiązana z Alcoholem, i chyba wypier..ł sterowniki przy jego deinstalacji, a w bazach sterowników nie mogłem znaleźć, na kompie też, ale może za słabo szukałem... no w każdym razie Ciągle w menadżerze urządzeń widnieje pozycja Kontroler... O Żesz Kurrr... Zaraz wstawie Screena przez Imageshack albo coś...
Ostatnio edytowany przez besper, dnia: Sro 01 Lut, 2012 12:29, w sumie zmieniany 1 raz   

besper
nie chce mi się....

Znacznik tego postuWysłany: Sro 01 Lut, 2012 13:204 post w temacie

<noscript></noscript>

ja się zastanawiam... Skąd do Jasnej Chole... Wziął się z powrotem ten pier**lony drugi kontroler, jak go odinstalowałem...

Fooler

Znacznik tego postuWysłany: Czw 02 Lut, 2012 20:365 post w temacie

besper napisał/a:
kojarzysz jakiś porządny program do sprawdzania?

Spróbuj HD Tune.

besper
nie chce mi się....

Znacznik tego postuWysłany: Pią 03 Lut, 2012 00:366 post w temacie

Thx fooler, chętnie sprawdzę dla pewności... Ale chyba przypadkiem mogłem odkryć co może mieć wpływ na te zwiechy... Przypadkiem mnie natchnęło żeby sprawdzić czy gdzieś nie znajdę pliku typu log, w sensie że chodzi mi o taki w którym zapisywałoby dane nt. tego co sie dzieje gdy pojawia sie błąd. przypadkiem również akurat po 4krotnym sprawdzaniu partycji przez CHKDSK podczas rozruchu z Określonym parametrem F (CHKDSK /f) włączyły mi sie 2 procesy w menedżerze pt: drtwtsn32( doktorek sie przydał) Wyszukałem sobie jego plik tekstowy w którym zapisywał ostatnie błędy, znalazłem kilka błędów a ich powodem wystąpienia był proces Explorer. Uznałem że poszukam w narzędziach administracji czy coś nie znajdę. Znalazłem - Dziennik zdarzeń(już dawno zdążyłem o nim zapomnieć, chorobna skleroza...) Zaglądam, patrzę i przeglądam zdarzenia w ciągu ostatnich 2 godzin(tak, miał miejsce kolejny wredny zwiech) Patrzę - Winlogon, Zaglądam a tu:
Screen:
<a target='_blank' title='ImageShack - Image And Video Hosting' href='http://imageshack.us/photo/my-images/689/dziennikzdarze.png/'></a>

Uploaded with <a target='_blank' href='http://imageshack.us'>ImageShack.us</a>

Po tym jak dojrzałem tą akcje mam pytanie ponowne, jak już wiem i inni wiedzą na czym stoję, wie ktoś jak wyeliminować ten problem?? Reinstalki nie chcę, mam zamiar walczyć z koniecznością reinstalki do końca...

besper
nie chce mi się....

Znacznik tego postuWysłany: Pią 03 Lut, 2012 01:117 post w temacie

Znalazłem jeszcze to w dzienniku zdarzeń w zakładce system (nazwa - Disc):

W urządzeniu \Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok.

spavatch
Miastowy

Znacznik tego postuWysłany: Pią 03 Lut, 2012 18:138 post w temacie

besper, mowilem, bad sectory... :roll: Szybko ewakuuj z dysku wszystkie istotne rzeczy bo moze oddac ducha doslownie w kazdej chwili :-/ .

... a ci, którzy nie myślą, powinni mieć internet jak telegazetę - tylko do odczytu!

lukaszsze321

Ostrzeżeń: 4

Znacznik tego postuWysłany: Wto 07 Lut, 2012 23:089 post w temacie

Jeżeli uszkodzonych sektorów nie jest zbyt dużo możliwa jest ich regeneracja poprzez dokładne formatowanie lub w gorszym przypadku naprawa w serwisie.
Mogę się dowiedzieć jaki masz dysk

spavatch
Miastowy

Znacznik tego postuWysłany: Sro 08 Lut, 2012 12:2410 post w temacie

lukaszsze321, tyle ze taki naprawiany dysk nadaje sie tylko na filmy i MP3 czy inne rzeczy, ktore mozna ponownie pobrac z sieci, nic bardziej wartosciowego (poczta, dokumenty, efekty swojej pracy, zdjecia wlasnego autorstwa itd.) nie odwazyl bym sie na nim trzymac, bo jak pojawia sie bad sectory to moze ich juz tylko przybywac i w kazdej chwili mozna wszystko stracic.

Do innych zainteresowanych: warto zrozumiec na jakiej zasadzie funkcjonuje w tej materii dysk twardy. Kazdy dysk dostaje "na dzien dobry" zapas sektorow, do ktorych uzytkownik nie ma dostepu. Gdy tylko pojawia sie podejrzenie uszkodzenia ktoregos sektora (np. opoznienie odczytu przekraczajace zalozona norme) dysk odczytuje dane w nim zawarte i przepisuje go do jednego z zapasowych sektorow w innej czesci dysku. Uzytkownik nie jest o tym informowany, bo taka jest naturalna kolej rzeczy. Jak nie trudno sie domyslic liczba zapasowych sektorow jest ograniczona, wiec w ktoryms momencie musi ich zabraknac. Gdy zuzyty zostanie ostatni zapasowy sektor pojawia sie komunikat o uszkodzonych sektorach, bo nie ma ich czym "po cichu" zastapic. Dlatego wlasnie sektorow nie moze ubywac. Wszelkie proby naprawiania dysku magicznymi programami to tylko proba oszukania dysku i oznaczenia sektorow niesprawnych jako sprawne, ktore predzej czy pozniej znowu zawioda. W zwiazku z powyzszym gdy tylko napotkamy komunikat o uszkodzonych blokach dla wlasnego spokoju dysk nalezy czym predzej wymienic, a dane na nim zawarte ewakuowac na inny nosnik.

besper
nie chce mi się....

Znacznik tego postuWysłany: Czw 09 Lut, 2012 15:4211 post w temacie

Obecnie brak jakichkolwiek problemów, co zrobiłem?? Otóż odpiąłem wszystko w komputerze i podpiąłem od nowa, a także wymieniłem złącze między dyskiem i płytą główną, a także przepiąłem kable że napięcie najpierw idzie na dysk a później grafa i inne badziewia jak napędy DVD czy Napęd dyskietek...(dyskietki odłączyłem, nie używam to po co mi to??) Niby nie tak dużo ale od tamtego czasu brak jest jakichkolwiek problemów

Przeskocz do:  

Jesteś w: » Off topic » Na luzie » Problem z funkcjonowaniem komputera

Kontakt | Regulamin | O grze | Mapa forum | FAQ | Tagi tematów
1.2.8
Grupa FS MODS © 2009 Wszelkie prawa zastrzeżone
phpBB by Przemo